Τα αβοκάντο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Αυτό το νόστιμο φρούτο δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Είτε τα απολαμβάνετε σε φέτες σε τοστ είτε πολτοποιημένα σε γκουακαμόλε, τα αβοκάντο είναι μια ευέλικτη και θρεπτική προσθήκη σε κάθε δίαιτα.
Ιστορία και καταγωγή του Αβοκάντο.
Το αβοκάντο, γνωστό και ως αχλάδι αλιγάτορας, είναι εγγενές στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις κατανάλωσης αβοκάντο χρονολογούνται γύρω στο 8.000 π.Χ. στο Μεξικό, όπου ο καρπός θεωρούνταν σύμβολο αγάπης και γονιμότητας. Σήμερα, τα αβοκάντο καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στη Καλιφόρνια, στη Φλόριντα, στο Μεξικό και στη Νότια Αφρική.
Διατροφική αξία του Αβοκάντο.
Τα αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει:
234 θερμίδες.
21 γραμμάρια λίπους.
12 γραμμάρια φυτικών ινών.
3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
10% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε.
20% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ.
17% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης βιταμίνης C.
14% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης καλίου.
Τα υγιή λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Αβοκάντο: Οφέλη για την υγεία.
Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αβοκάντο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν.
Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.
Τα υγιή λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Διαχείριση βάρους.
Οι φυτικές ίνες και τα υγιή λίπη στο αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Μειωμένη φλεγμονή.
Τα αβοκάντο περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες.
Καλύτερη υγεία των ματιών.
Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο αβοκάντο, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Χρήσεις και συνταγές με Αβοκάντο.
Το αβοκάντο είναι ένα ευέλικτο φρούτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.
Εδώ είναι μερικές ιδέες:
Γκουακαμόλε.
Πολτοποιήστε το αβοκάντο με κρεμμύδι, ντομάτα, χυμό λάιμ και αλάτι για να κάνετε ένα νόστιμο ντιπ για πατατάκια ή λαχανικά.
Smoothies.
Προσθέστε μισό αβοκάντο σε ένα smoothie φρούτων για κρεμώδη και θρεπτική αξία.
Τοστ.
Συμπληρώστε στο τοστ ολικής αλέσεως με πουρέ αβοκάντο, ντομάτα σε φέτες και λίγο αλάτι για ένα υγιεινό πρωινό ή σνακ.
Dressing σαλάτας.
Ανακατέψτε το αβοκάντο με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και βότανα για ένα κρεμώδες και γευστικό dressing σαλάτας.
Αρτοσκευάσματα.
Αντικαταστήστε το αβοκάντο με το βούτυρο ή το λάδι σε συνταγές όπως μάφινς ή μπράουνις για πιο υγιεινή διατροφή.
Συμπέρασμα.
Τα αβοκάντο είναι μια νόστιμη και θρεπτική υπερτροφή που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είτε τα απολαμβάνετε πολτοποιημένα σε γκουακαμόλε είτε πουρέ σε τοστ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε το αβοκάντο στα γεύματά σας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε στην αγορά, φροντίστε να αγοράσετε μερικά από αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά φρούτα!
0 Σχόλια