Όταν ο Θεός δημιούργησε τη Γη, είδε ότι ο άνθρωπος που ήταν κατ' εικόνα και καθ΄ ομοίωσή του δεν αποδείχθηκε άξιος της θείας χάριτος. Αντί για αγάπη και καλοσύνη σύντομα στον κόσμο βασίλευαν η απληστία η εκδικητικότητα και τα αχαλίνωτα πάθη.
Μόνο ένας άντρας που το όνομα του ήταν Νώε επιδείκνυε σεβασμό προς το Θεό και έτσι Εκείνος αποφάσισε να εξολοθρεύσει ολόκληρη την ανθρωπότητα με έναν κατακλυσμό και να προφυλάξει μόνο τον Νώε ως γενάρχη μίας νέας ανθρωπότητας.
Η Σωτηρία από τον Κατακλυσμό.
Στο βιβλίο (Γένεσις) της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται ότι ο Νώε κατόπιν συμβουλής του Θεού κατασκεύασε μία Κιβωτό για να επιβιώσει από τον επαπειλούμενο Κατακλυσμό. Ο ευσεβής άντρας όφειλε να σώσει από τις μάζες του νερού την γυναίκα του τους τρείς γιους του Σημ, Χαμ και Ιάφεθ με τις γυναίκες τους και ένα ζευγάρι (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό) από κάθε είδος του ζωικού βασιλείου.
Ο Κατακλυσμός διήρκησε 40 μέρες και 40 νύχτες. Όταν η βροχή σταμάτησε, ο Νώε άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι, το οποίο επέστρεψε κρατώντας ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Ήταν η ένδειξη ότι είχε βρει ξηρά ελεύθερη από νερά και επομένως ο Κατακλυσμός είχε τελειώσει.
Πέντε χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα.
Η Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρει κάποια χρονολογία για τον Κατακλυσμό, αλλά οι καταστρεπτικές υδάτινες μάζες αναφέρονται και σε άλλα κείμενα όπως στο Έπος του Γιλγαμές το οποίο γράφτηκε πριν από 3000 χρόνια και πλέον. Σε αυτή τη γραπτή εξύμνηση ενός Σουμέριου Βασιλιά (περ 2600 π.Χ.) υπάρχουν αναφορές για τεράστιες πλημμύρες. Επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί και να έγινε ένας Κατακλυσμός πριν από 5000 – 7000 χρόνια.
Ο ήρωας του Κατακλυσμού κατά το Έπος του Γιλγαμές.
Στο Έπος του Γιλγαμές ως ήρωας του Κατακλυσμού παρουσιάζεται ένας άντρας ονόματι Ουτναπιστίμ ενώ σε άλλα κείμενα ως κατασκευαστές μίας Κιβωτού αναφέρονται κάποιοι ήρωες με τα ονόματα Ατράχασις ή Ζιουσούντρα.
Όλα αυτά τα πρόσωπα ανταμείφθηκαν από τους Θεού με αθανασία, επειδή έσωσαν τη ζωή πάνω στην Γη από την εξαφάνιση.
Στην Ιουδαϊκή και στην Χριστιανική παράδοση αναφέρεται ότι η ανθρωπότητα κατάγεται από τους τρείς γιούς του Νώε τον Σημ, τον Χαμ, και τον Ιάφεθ.
Από τον πρώτο έλκουν την καταγωγή τους οι Σημίτες, ο Χαμ είναι ο γενάρχης όλων των σκουρόχρωμων λαών και από τον Ιάφεθ κατάγονται οι λαοί του Βορρά.
Προσάραξε η Κιβωτός του Νώε στο Όρος του Αραράτ;
Εάν ο Νώε υπήρξε πράγματι και αν είχε όντως κατασκευάσει μία κιβωτό, τότε αυτή θα πρέπει να είχε γιγαντιαίες διαστάσεις. Μια τέτοια Κιβωτός σύμφωνα με τις υποθέσεις των ερευνητών της Παλαιάς Διαθήκης δε θα μπορούσε να χαθεί έτσι απλά.
Αναφορές από θρύλους κάνουν λόγο για μια βουνοκορφή η οποία ονομάζετε Αραράτ, ύψους 5000 μέτρων στη σημερινή παραμεθόρια περιοχή μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και της Αρμενίας, όπου υποτίθεται ότι προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.
Υπάρχει άραγε μέχρι και σήμερα η Κιβωτός του Νώε στο Όρος του Αραράτ;
Είναι φανερό ότι σε υψόμετρο 4200 μέτρων στο Όρος του Αραράτ, βρίσκεται θαμμένο κάτω από το χιόνι και τον πάγο ένα τεράστιο ξύλινο σώμα σε σχήμα πλοίου. Η ύπαρξη αυτού του κατασκευάσματος σε κείμενα παλαιών εξερευνητών και επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από μία Τούρκικη κυβερνητική επιτροπή τον 19ο αιώνα.
Το 1955 μια επιστημονική αποστολή στο Όρος του Αραράτ ανέσυρε μία δοκό από μια παγετωνική ρωγμή, η οποία χρονολογήθηκε πριν από 5000 χρόνια.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 Αμερικάνικα και Σοβιετικά αεροπλάνα καθώς και δορυφόροι φωτογράφησαν πάνω από το Όρος του Αραράτ ένα αντικείμενο όμοιο με πλοίο.
Δυστυχώς όμως η θέση του αντικειμένου δεν έχει επιτρέψει έως και σήμερα καμία ενέργειας περισυλλογής. Παραμένει λοιπόν ακόμη αδιευκρίνιστο το αν τελικά πρόκειται για την Κιβώτο του Νώε.
0 Σχόλια